Korek (neboli felém)

Úžasný přírodní materiál, který má nespočet využití, a i proto je velmi často používán při výrobě mnoha ekologických výrobků.

 

Trocha teorie:

Jedná se o vnější část rostlin, která je nepropustná pro vodu (ale i pro plyny) a chrání rostlinu a je vytvářena vrstvou buněk zvanou felogén (korkové kambium).

Korek je získávaný odřezáváním kůry (borky) dubu korkového a korkovníku amurského, které však nejsou vzájemně příbuzné.

Korkové duby rostou převážně v oblasti Středomoří - 54 % světové produkce pochází z Portugalska, dalších 40 % pak ze Španělska, Alžírska a Maroka.

Celková plocha plantáží v těchto zemích je asi 2,7 miliónů hektarů, roční produkce pak asi 340 tisíc tun.

Kůra dubů se odřezává pomocí speciálních nožů.

Původní kůra stromu je nekvalitní a odstraňuje se ze stromů, když jejich kmeny mají obvod asi 30 centimetrů.

Kůra poté znovu dorůstá a sklízí se po 9 až 15 letech (nejkvalitnější až 30 let), když dosáhne požadované tloušťky.

 

Vlastnosti:

Skvěle tepelně izoluje, odolává poměrně vysokým teplotám (asi do 120 °C), je pružný a také velmi lehký.

 

Trocha historie:

Korek byl poprvé použit jako zátka u vína v roce 1530, což umožnilo nový způsob skladování vína.

Později v roce 1670 bylo zjištěno, že umožňuje i kvašení vína, což dalo světu sekt.

Od té doby použití korku velmi pokročilo a dnes se používá například při výrobě stélky do obuvy, podlahových krytin, podtácků, tašek a mnoho dalšího

 

Produkty v našem e-shopu, které jsou vyrobeny z korku: